" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Απαγορεύεται η γνώμη (εκτός αν συμφωνείτε) Κύριο

Είναι κάτι περιπτώσεις που αμφιβάλλει κανείς για τον τόπο, τον χρόνο και το περιβάλλον (κυρίως το ανθρωπογενές) μέσα στο οποίο ζει. Εντάξει. Δεν βρισκόμαστε ανάμεσα σε λόγιους, σοφούς ή απλά ανάμεσα σε σοβαρούς ανθρώπους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αλλά από αυτό μέχρι την εντατική προσπάθεια καθιέρωσης της χυδαιότητας ως  επικρατούσας ιδεολογίας και πρακτικής, το πράγμα σηκώνει πολλή συζήτηση. Η διαρκής τάση επιβολής της χυδαιότητας και της φτήνιας από εξωνημένους δημοσιολογούντες (με το έτσι θέλω) μοιάζει με την παροιμία που θέλει την κολοβή αλεπού να τις βλέπει όλες κολοβές και να επιβάλει ως «καθώς πρέπει στάση» τον ακρωτηριασμό της σκέψης και το «στρογγύλεμα» της συνείδησης.

Ανατριχίλα (αλλά και στομαχικές διαταραχές) προκαλεί  πρόσφατο δημοσίευμα της βασίλισσας του click-bait (της αλίευσης επισκεπτών με τον ερεθισμό των φτηνότερων ανθρώπινων ενστίκτων), της «επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ραφήνας», που θεωρεί πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκέφτεται και να διατυπώνει δημόσια την κρίση του. Γιατί όπως λέει η βασίλισσα της προπαγάνδας «δεν ενδιαφέρουν κανέναν».

Ξέρει η «επίσημη» πως τα ενδιαφέροντα θέματα είναι το ότι έκλεψαν τοστιέρα από τη Λίτσα την Πατέρα ή η επίθεση αλεπούς στο κοτέτσι του Ρουβά ή η σύλληψη παίκτριας realty show να τρώει κρυφά σαλάμια. Αυτά είναι τα θέματα που οφείλει να ερευνά ο «υπεύθυνος», ήσυχος και «ενεργός» πολίτης. Τα υπόλοιπα, τα σοβαρά, καλύτερα να τα αφήνει στους «αρμόδιους» που «όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν» αρκεί να εισπράττονται τα κατάλληλα επίχειρα.

Θλιβερό το να νομίζουν οι επαγγελματίες προπαγανδιστές πως μπορούν ακόμα και να διαμορφώνουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων.  Θλιβερότερο όταν το κάνουν με την χρήση του άδειου από νόημα λόγου, του από χρόνια ξεπερασμένου ψευτόμαγκα.

Ακολουθεί σχετικό screenshot της «επίσημης»

 

Opposite Aspect Frame

 

Όποιος καταφέρει να ξεχωρίσει το κείμενο του άρθρου από τη διαφήμιση, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον (ή μαντολάτο αν δεν φτάσουν τα ωρολόγια). Πρόκειται για κείμενο εν μέσω διαφημίσεων ή για διαφημίσεις εν μέσω κειμένου ;

Αν ο βιτσιόζος αναγνώστης καταφέρει τελικά να εντοπίσει το άρθρο, ελπίζουμε πως θα καταφέρει να μας εξηγήσει και το «παράδοξο του iRafina» το οποίο ακολουθεί το παράδοξο του Επιμενίδη, αφού δεν φαίνεται  αν το υποκείμενο του άρθρου τελικά ενδιαφέρεται ή όχι. αφού όπως γράφει ο …δημοσιογράφος  «….και άρα ενδιαφέρεται, για κάτι που δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει».

Γρίφοι για δυνατούς λύτες

 

Clickbait FI

 Οι βασιλιάδες του clickbait γνωρίζουν πως δεν έχουν σοβαρή θεματολογία, όντως δεμένοι στο άρμα της προπαγάνδας. Είναι το χρήμα που βουλώνει τα στόματα, όπως αποδεικνύεται από την πολιτική καθημερινότητα μας.

Γιατί να ασχοληθεί ο «δημοσιογράφος» με την ανεπάρκεια της τεχνικής υπηρεσίας και του δήμου Ραφήνας παραδείγματος χάρη, που από έργο του οποίου είχε την ευθύνη και την επίβλεψη, μπάζα κατέληξαν στον ποταμό Βαλανάρη;  Γιατί να ασχοληθεί με την επιστολή της Περιφέρειας Αττικής που καθιστά τον δήμο υπεύθυνο; Γιατί να ασχοληθεί με την παροιμιώδη αδράνεια του δήμου, παρά την εντολή της περιφέρειας για αποκομιδή των μπάζων; Γιατί να ασχοληθεί με το αν επρόκειτο για λάθος ή για «λάθος»; Αντί αυτών, είναι πιο σημαντικό το να προβάλει (ως περιβαλλοντική δράση κλίμακας μάλιστα) την δράση συλλογής αποτσίγαρων στους καταρράκτες του ίδιου ποταμού ή τη συλλογή σακούλας από 5-6 άτομα από την εκβολή.

Ζούμε την απόλυτη υποβάθμιση του τόπου και της ποιότητας ζωής που μέχρι πρόσφατα, αυτός  εξασφάλιζε. Η διάδοση των «ενημερωτικών» αλλά κυρίως των εξημερωτικών μέσων προσφέρει πεδίο καλλιέργειας και προετοιμασίας της κοινής γνώμης για να δεχτεί και να καταπιεί αβίαστα την υποβάθμιση της ζωής του. Για να γίνει πιο εύπεπτη η προπαγάνδα, καλλιεργείται και επιβάλλεται η «νόρμα» που προδιαγράφει το ποιος πρέπει να μιλάει. Το κριτήριο είναι ένα. Να συμφωνεί με το αφεντικό και αν συμφωνεί και δωρεάν, ακόμα καλύτερα. Τα υπόλοιπα είναι για απλή κατανάλωση, σαν τις ειδήσεις των προαναφερθέντων «μέσων» που συχνά δεν ξεχωρίζουν από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Το μόνο αισιόδοξο τελικά, είναι η ύπαρξη όλο και περισσότερων ανθρώπων, που μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της επιβολής σιωπής από τη μία, προπαγάνδας από την άλλη, επιλέγουν να εκφραστούν μέσα από κοινωνικά δίκτυα, ιστοτόπους, ακόμα και μεγάλες εφημερίδες. Αυτό είναι η απάντηση των πολιτών στους «επαγγελματίες» της προπαγάνδας και της διαφήμισης όλων των αποχρώσεων. Αυτό είναι που προσπαθεί η επίσημη προπαγάνδα να σταματήσει, απαξιώνοντας τους ανθρώπους που εκφράζονται.

Η καθαρότητα των πολιτών που  εκφράζουν κριτικό λόγο απέναντι στην εξουσία σε αντιπαράθεση με την ρυπαρότητα της επαγγελματικής προπαγάνδας είναι βέβαιο πως θα επικρατήσει. Είτε γιατί η προπαγάνδα καίγεται μόλις βγει στο φως είτε γιατί η αλήθεια αντέχει στον χρόνο πολύ περισσότερο από το ψέμα

 

Οι συνάδελφοι  δημοσιογράφοι 

asteres

Μη ξεχνάτε. Δεν φτάνουν οι πόροι για να αγοράσουν την γνώμη όλων. Έτσι, κάθε αντίθετη γνώμη πρέπει να σιγά δωρεάν. Μόνο οι εκλεκτοί σιωπούν με το αζημίωτο.  Ακόμα και αυτό το αξίωμα όμως γνώρισε, αν θυμάστε, την εξαίρεση του στον μαγικό μας τόπο, δια χειρός και λίστας Πέτσα

 

iselida

 

Και σύμφωνα με τα τελευταία νέα (κατόπιν επεξεργασίας όπως δήλωσαν και οι....αρμόδιοι)

 

Ifragka

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 08:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.