" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Πλανάσαι Αθηνά! (αμετανόητα αμελείς εμπρηστές) Κύριο

Στην προεκλογική περίοδο, ήτοι πριν από τις εκλογές του παρελθόντος Μαΐου,  ο δήμαρχος της περσινής τραγικής πυρκαγιάς  που κατέκαψε το ανατολικό Πεντελικό, σε ένα κρεσέντο πολιτικαντισμού  σε μίξη με πλούσια αερολογία, διαλαλούσε την «αποτελεσματικότητα» του στην πρόληψη της πυρκαγιάς, όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν. Προσπαθώντας να αποτινάξει τις ευθύνες που του καταλογίζουν οι εισαγγελείς (και γι’ αυτό τον διώκουν), προχωρούσε συστηματικά σε υπερβολές. Αλησμόνητες θα μείνουν οι μπαρούφες του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real FM) πως

" Έχω ζητήσει επισήμως να δημιουργηθεί μία αντιπυρική ζώνη 50 μέτρων, ένα σεληνιακό τοπίο, από τα σύνορα των περιοχών εντός σχεδίου με το δάσος".

[Ε. Μπουρνούς, συνέντευξη στον Realfm, 23/8/2018, ακούστε το ηχητικό εδώ]

 ή την άλλη εκτρωματική δήλωση που στέλνει τη νομοθεσία, την επιστήμη, τη λογική και την ελληνική γλώσσα να κάνουν παρέα στο ψυχιατρείο:

"Να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη στα σύνορα των οικισμών προς τη μεριά του δάσους που να φυτευτούν κάποια βραδύκαυστα, δηλαδή, κοιτάξτε, θέλω να πω ότι το δάσος δεν υπήρχε από πεύκα πριν από 150 χρόνια, εδώ ήταν δάσος από βελανιδιές κι από άλλα δέντρα, έγινε η ξύλευση είτε για καυσόξυλα είτε για πλοία είτε για ο,τιδήποτε, το πεύκο είναι ζιζάνιο, αναπτύσσεται γρήγορα, ανθεκτικό και τώρα άμα πάτε να δείτε τα πευκάκια έγιναν τόσο. Το πεύκο είναι σίγουρο ότι θα ξαναδημιουργηθεί, ας μην δημιουργηθεί σ' αυτή τη ζώνη που λέω, να γίνουν μια ζώνη με βραδύκαυστα δέντρα, με χαμηλούς θάμνους, ακόμα και με γκαζόν κλικ για μεγέθυνση σ' ένα σημείο, γκαζόν με την έννοια το άγριο γκαζόν, ώστε να μην ακουμπάει το δάσος πάνω στον οικισμό για να μπορούμε να τη σταματήσουμε."

[Ε. Μπουρνούς, 11/5/2019, προεκλογική ομιλία, το ηχητικό είναι διαθέσιμο]

Ως γνήσιος νέοέλληνας δήμαρχος της πυρκαγιάς, που αναλαμβάνει με ευθύνη όμως «ποτέ δεν έχει ευθύνη» παράγει μία εικόνα «υπερασπιστή», αλλά στην ουσία δασοφάγου καταπατητή, που θεωρεί το δάσος ως τον μεγαλύτερο εχθρό του οικιστή. «Οι πυρκαγιές έρχονται απ’ έξω» λέει και για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που λέει, αφήνει τους οικισμούς -που υποτίθεται πως υπερασπίζεται από τις «απέξω πυρκαγιές»- να καούν από τα προσανάμματα που έχουν ήδη μέσα τους, αφού δεν τον ενδιαφέρει να απομακρύνει τις εστίες κινδύνου.

Στις Μαρίκες

Marikes

Μαρίκες 2019 (πηγή iRafina.gr)

Στη Ραφήνα

Rafina

Ραφήνα 2019 (πηγή Kirkinews.gr)

Στον καμένο τόπο (Βουτζάς – Μάτι- Ραφήνα)

Pyritidapothiki

Η πυριτιδαποθήκη της Αττικής, ορατή από το διάστημα (πηγή rpn.gr)

Στην Αγία Τριάδα

Agia Triada

Αγία Τριάδα (πηγή rpn.gr) 

Από πέρυσι το πρόβλημα ήταν γνωστό αλλά οι αρμόδιοι τα έριξαν στους κατοίκους αν και βασική λέιτουργία του δήμου είναι η πρόληψη της καταστροφής (1,2,3)

Στη Διώνη ανέλαβε έναν μικρό καθαρισμό ο ΣΠΑΠ στα κράσπεδα των οδών (και πολύ σωστά αφού αυτός είναι ο διαδημοτικός σύνδεσμος που όμως δεν απαλλάσσει τους ίδιους τους δήμους – μέλη, από τις ευθύνες τους).

Ο αιώνια ανεύθυνος δήμαρχος ης πυρκαγιάς, ο Windsor της Ραφήνας (όπως η βασίλισσα της Αγγλίας, δεν έχει ευθύνη ούτε για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αφού όπως λέει …δεν ψηφίζει) δεν έχει διστάσει να τα ρίξει και στους κατοίκους Διώνης και Ντραφιού, αφού όπως αρέσκεται να λέει πως «ένας φτιάχνει και δέκα χαλάνε».  Βέβαια στο κομμάτι της καθαριότητας, αυτοί που βρομίζουν περισσότερο είναι οι προσωπικοί του φίλοι

O agapimenos tou

Το καμάρι της ανατολικής Αττικής, ρυπαίνει με τα φυλλάδια του

Καλή η πλάκα με τους ισχυρισμούς του δημάρχου της πυρκαγιάς αλλά σε μία περιοχή του δήμου η οποία είναι παραμελημένη εδώ και χρόνια, το Ντράφι, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Όπως και στη Διώνη, έτσι και στο πιο ορεινό τμήμα του δήμου, κλαδιά ξερόχορτα και σκουπίδια διαμορφώνουν μία απειλή που δεν θέλει και πολύ για να δείξει τι επιφυλάσσει στον τόπο και τους κατοίκους του. Ο δήμος αδιαφορεί προκλητικά και επιπλέον επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στους δημότες.

2019Drafi Kirkinews

Ντράφι 2019 (φωτ. Kirkinews.gr)

Σε πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονται δίπλα σε δάση και δασικές εκτάσεις, εδώ και χρόνια, η συλλογή των προϊόντων καθαρισμού της ξηρής βλάστησης αποτελεί αντικείμενο των υπηρεσιών καθαριότητας. Στον δήμο Ραφήνας αυτό δεν ισχύει γιατί «δεν υπάρχουν κονδύλια», «δεν υπάρχει κόσμος» παρόλο που τα χρήματα που υπήρχαν από προγράμματα διατέθηκαν για προεκλογικές προσλήψεις οχταμηνιτών.

Φτάσαμε (εδώ και χρόνια) στις ανοιχτές επιστολές καταγγελίας της ολιγωρίας του δήμου. Όπως η πρόσφατη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής  (κλικ) προς τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας (γιατί όχι και προς την αντιδήμαρχο καθαριότητας;) του δήμου Ραφήνας, η οποία επισημαίνει φέτος πάλι, πως:

  1. Δεν έχει γίνει αποκομιδή βλαστικών υπολειμμάτων
  2. Έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μόνο αποψιλώσεις και κλαδέματα
  3. Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιο σχέδιο καταστολής πυρκαγιάς (ούτε και πρόληψης ή πολιτικής άμυνας)
 Page1  Page2  Page3

Η τρισέλιδη επιστολή των κατοίκων (κλικ)

Πρέπει να θυμίσουμε πως και άλλες χρονιές έχουν σταλεί επιστολές με παραλήπτες σχεδόν το σύνολο των παραληπτών και αυτής της επιστιολής και το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, αφού δεν έγινε καμία ενέργεια για την πρόληψη. Μάλιστα το θράσος των υπευθύνων, ήταν τέτοιο που αποποιήθηκαν οποιαδήποτε συνενοχή και στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, που οι εισαγγελείς  τους παραπέμπουν σε δίκη με αυτό το κατηγορητήριο. Δηλαδή ότι δεν έκαναν τίποτα στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης του κινδύνου.

2014

Γήπεδο Διώνης 2014 

 20140627

Γήπεδο Διώνης 2014 (ό.π)

 Υπ. Εσ. Πυροσβεστικό σώμα  Υπ. Εσ. Πυροσβεστικό σώμα 2

Οι απαντήσεις του πυροσβεστικού σώματος στην καταγγελία του 2014. Θυμάται κανείς να εγινε τίποτα;

Ευτυχώς το φετινό καλοκαίρι είναι μεσευρωπαϊκού χαρακτήρα και οι δείκτες κινδύνου παραμένουν χαμηλοί στον μέσο όρο ημερών κινδύνου, μέχρι σήμερα. Μακάρι να παραμείνουν έτσι οι συνθήκες γιατί πιο πιθανό είναι να βρέχει όλο το καλοκαίρι παρά να οργανωθεί υπεύθυνα και σοβαρά η υπηρεσία καθαριότητας και η πολιτική προστασία του δήμου Ραφήνας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Αν -ο μη γένοιτο- προκύψει καμία ανάφλεξη στο Ντράφι και στις περιοχές πιου έχουν αποτυπωθεί ως αναφλέξιμες λόγω της συσσώρευσης ευφλεκτης ύλης, να κρατήσετε την αοπάντηση του δημάρχου που φυσικά "δεν θα έχει καμία ευθύνη" και δεν θα διστάσει να σας επιπλήξει λέγοντας σας

20190715 Oi Drafiotes ftaine

Μη περιμένεις τίποτα δηλαδή, Αθηνά. Το καταλάβατε ή να το επαναλάβουμε;

UPDATE:

Είναι παραλογισμός να απαιτεί κανείς, να φροντίσει ο δήμαρχος, ο εκλεγμένος, για την πρόληψη πυρκαγιών και καταστροφών, αφού είχε ενημερώσει μέσα από το πρόγραμμα του ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ.

Λογικό; 

Δεν απαντά, άρα πέρα ως πέρα σωστό

PolitikiProstasia

Μίλησε κανείς για πρόληψη;

KathariotitaHAHAHA

Προσέξτε το σημείο που λέει "Εφαρμόζουμε μέτρα και διαδικασίες για ενίσχυση (six) της ασφάλειας του πολίτη". Η ασφάλεια δεν περιλαμβάνει τη φωτιά

UPDATE 2: Φίλος αναγνώστης της Attica Voice από το Ντράφι μας έστειλε και ένα βιντάκι που τράβηξε από την περιοχή την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, που δίνει μία ιδέα για το ότι τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα αν ο άνεμος ήταν βόρειος.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 17:04

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.