" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η ΚΕΔΕ, τα καμένα δάση, η δυστυχία του λαού και η ευκαιρία των "χορηγών" Κύριο

 

Στον ιστότοπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας διαβάζουμε:

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε  ότι η Ένωση σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας και το Κεντρικό Κράτος, αλλά και με τη συνδρομή ιδιωτών χορηγών, θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από «πράσινες δράσεις», που στόχο θα έχουν αφενός την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Αφετέρου τη θωράκιση των πόλεων  απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Μια από τις δράσεις αυτές είναι η πρωτοβουλία  «ΔΕΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ» , μέσα από την οποία θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθούν πόροι από Δήμους , προγράμματα αλλά και ιδιώτες χορηγούς, με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν αναδασώσεις πληγέντων περιοχών, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. στο επόμενο Διοικητικό της Συμβούλιο θα πάρει απόφαση και θα καταθέσει ένα σημαντικό ποσό, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Όπως είναι γνωστό, από τη θεωρία και ως παροιμία και βίωμα, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Όπου ο απλός, λαϊκός άνθρωπος αντικρύζει ή βιώνει την καταστροφή, ο νεοφιλελεύθερος βλέπει την ευκαιρία. Έτσι, ενώ το καλοκαίρι του περιβαλλοντικού ολοκαυτώματος δεν έχει ακόμα φύγει και βρισκόμαστε πάνω στα αποκαΐδια της Εύβοιας, της Αττικής, της Ζήρειας, της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Αρκαδίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Μάνης κ.ά. η ΚΕΔΕ, λειτουργεί σαν λαγός των κυβερνητικών σχεδιασμών για την παραχώρηση και του τελευταίου τετραγωνικού δημόσιας γης. Των δασών και της δημόσιας δασικής γης εν γένει (περιλαμβανομένων βραχωδών, ασκεπών εκτάσεων, αλυκών, παραλιών κλπ).

Ακόμα και αν ο δημόσιος χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών διασφαλίζεται συνταγματικά, ήδη έχουν προκληθεί οι απαραίτητες συνταγματικές ρωγμές* προκειμένου να υπάρξει μία βολική ερμηνεία του Συντάγματος. Επίσης η Δασική Υπηρεσία, απαξιώνεται περαιτέρω (πυκνές οι δηλώσεις δημάρχων και προέδρων κοινοτικών συμβουλίων για το δασαρχείο που «δεν τους άφησε να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες»**, λες και έφτιαξαν ποτέ ή αν έχουν ιδέα επί του θέματος ή εντέλει ξέρουν από διαχειριστικά μέτρα). Η απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας με αυτόν τον τρόπο αποσκοπεί στο να φιμώσει την τελευταία φωνή αντίδρασης στην εισβολή των ιδιωτών στα καμένα πια δάση μας. Αν προσέξουμε πως οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από δημάρχους, άρα μέλη της ΚΕΔΕ και οι 331 από αυτές τις μαριονέτες συμπορεύονται στην είσοδο του ιδιώτη στη δημόσια γη, εξηγείται το «παράπονο» τους

desdasos Είναι γνωστό (από την καθημερινή εμπειρία και πρακτική) πως η ΚΕΔΕ είναι ένα παραμάγαζο της κάθε εξουσίας. Ειδικά τώρα που η συνεννόηση μεταξύ νεοφιλελεύθερων ιθυνόντων, κράτους και ΚΕΔΕ γίνεται στην «ίδια γλώσσα» και με τις ίδιες ακριβώς προθέσεις. Του ξεπουλήματος των φυσικών αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, πράγμα που όπως και σε άλλες χώρες, θα οδηγήσει στην εξάντληση τους. Δεν οργανώσαμε βλέπετε δασικές υπηρεσίες στα πρότυπα του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σουηδίας, όπου η προστασία και η χρηστή διαχείριση των δασών είναι ο υπέρτατος νόμος. Και οι ιδιώτες βέβαια το εκτιμούν αυτό, αφού τους κάνει τη δουλειά τους εύκολη, άρα ακόμα πιο φτηνή.

Η κυβερνητική λοιπόν λύση προβλέπει την παραχώρηση των δασών σε ομίλους , οι οποίοι θα τα εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά, αλλά θα μας τους παρουσιάσουν ως ευεργέτες!  Και η ΚΕΔΕ σε πλήρη σύμπλευση, μας φέρνει και το «Δες το Δάσος» (προτροπή ίσως να το δούμε για τελευταία φορά) χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση. Σαν κοπάδι από χηνάρια, συμφώνησαν οι 331 δήμαρχοι. Χηνάρια  που τα καθοδηγεί η μαμά χήνα.

 

Απέναντι στα χηνάρια που φέρουν τον τίτλο του μέλους της ΚΕΔΕ αντιτάχθηκε ο Δήμαρχος (το κεφαλαίο Δ δεν είναι δακτυλογραφικό σφάλμα) της Πάτρας, ο Κώστας  Πελετίδης. Ίσως ο μόνος που ασχολείται σοβαρά με την αυτοδιοίκηση και δεν αφήνεται στον θώκο του χαλαρός και πάντα εναρμονισμένος με τις περιφερειακές ή κυβερνητικές επιλογές. Ο Κ. Πελετίδης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και στιγματίζει την αδιαφορία από πλευράς αυτοδιοίκησης σε επιστολή του, μέρος της οποίας αναδημοσιεύουμε εδώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σοβαρότητα της ΚΕΔΕ, έχει το σημείο που ο Δήμαρχος της Πάτρας γράφει «Δεν είναι τυχαίο που αποτιμούσαν πρόσφατα θετικά το νέο Νόμο για την Πολιτική Προστασία ενώ η χρηματοδότηση που αφορά την αντιπυρική προστασία για το 2021 είναι κάτω από αυτήν του 2016 (2021: 16,9 εκατομμύρια, 2016: 18,4 εκατομμύρια)» Πόσο πιο γλείφτες της εξουσίας θα μπορούσαν να γίνον;

Στην επιστολή καταγγελία του, μεταξύ άλλων, ο Κ. Πελετίδης γράφει:

peletidis

Ο Ελληνικός λαός που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και αυτός που απειλείται να βρεθεί αύριο στην ίδια θέση, εκείνο που θα περίμενε από το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, που όπως λέει είναι κοντά στο δημότη και τον αφουγκράζεται άμεσα, είναι:

1) Να στηρίξει τη διεκδίκηση γενναίων χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση των πληττόμενων.

2) Να απαιτήσει την πλήρη αποζημίωση, σε ποσοστό 100%, των περιουσιών που κάηκαν, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου τους.

3) Να απαιτήσει την ενίσχυση των πληγέντων για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

4) Να απαιτήσει την απαγόρευση κατασκευών και την αλλαγή χρήσης στα καμένα δάση. Να προχωρήσουν τα (ΣτΣ  αντιδιαβρωτικά)  αντιπλημμυρικά έργα.

5) Να διεκδικήσει ουσιαστική χρηματοδότηση των Δήμων, για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο βοηθητικό έργο τους προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στην πρόληψη και τη διάσωση. Να τελειώσει η πολιτική απαγόρευσης προσλήψεων, για να στελεχωθούν επαρκώς οι Δήμοι, η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, τα Νοσοκομεία κλπ.

Η κλιματική αλλαγή, ως δημιούργημα της άκρατης επέμβασης των πολυεθνικών στο φυσικό περιβάλλον, θα συνεχίζει με εντονότερο τρόπο, να κτυπά καμπανάκι στους λαούς όλου του πλανήτη. Τα δάση καίγονται διότι είναι χωρίς φροντίδα, καθόσον ο «νοικοκύρης» του τόπου και οι κάτοχοι του πλούτου τα άφησαν στην τύχη τους.

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ ανακοινώνει μία νέα της δράση με το τίτλο «Δες το Δάσος», που όπως αναφέρεται, στόχο έχει «να συγκεντρώσει πόρους από τους δήμους και τους ιδιώτες-χορηγούς, ώστε να χρηματοδοτηθούν αναδασώσεις πληγέντων περιοχών».

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ταυτίζεται με τις επικίνδυνες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για ανάδοχους ιδιώτες, για την αναδάσωση των καμένων περιοχών.

Το σύνολο του Ελληνικού λαού πρωταγωνιστεί με πρωτοβουλίες του στη συμπαράσταση και αλληλεγγύη, όπως και πολλοί Δήμοι, για τη στήριξη των πληγέντων.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, έρχεται να καλύψει τη γύμνια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, σημερινής και χθεσινής. Ενώ είναι σε γνώση της, η σπουδαιότητα των δασών, του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας του, επειδή τα θεωρούν κόστος δεν τα έχουν στην προτεραιότητα των σχεδιασμών τους. Υλοποιούν και ικανοποιούν τις επιλογές των κατόχων του πλούτου και σε αυτόν τον τομέα. Δεν δέχονται προσλήψεις, ουσιαστικές δαπάνες για την πρόληψη του περιβάλλοντος γιατί οι συγκεκριμένες δεν είναι κερδοφόρες για τους λίγους. Οδηγούνται στα εναέρια μέσα που, χωρίς να υποτιμούμε την αξία τους, είναι μια επιλογή που έχει για ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρον και όσο θα υλοποιείται «μονόπλευρα» σε βάρος αυτών που θα ισχυροποιήσουν την πρόληψη, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, φαινομενικά εμφανίζεται ως παράγοντας επίλυσης προβλημάτων, στην πραγματικότητα όμως συσκοτίζει τις αιτίες, απορροφά σαν «αμορτισέρ» τους κραδασμούς που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στο λαό.

Ακόμα και η θέση που πάρθηκε πρόσφατα για ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, η μαζική πρόσληψη δασοφυλάκων, η σοβαρή χρηματοδότηση και λειτουργία της που κινείται σε θετική κατεύθυνση, έμεινε στα χαρτιά όπως και το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων που ταυτίζονται με τον κοινό νου, αλλά είναι αντίθετες με τις κυβερνητικές επιλογές.

Δεν είναι τυχαίο που αποτιμούσαν πρόσφατα θετικά το νέο Νόμο για την Πολιτική Προστασία ενώ η χρηματοδότηση που αφορά την αντιπυρική προστασία για το 2021 είναι κάτω από αυτήν του 2016 (2021: 16,9 εκατομμύρια, 2016: 18,4 εκατομμύρια). Αρνούνται να πάρουν θέση για το αυτονόητο, ότι δηλαδή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αναδάσωση, απαιτείται ολοκληρωμένη ενιαία διαχείριση και προστασία. Μία σύγχρονη αντιπυρική προστασία – πρόληψη και ότι ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Λύση επ’ ωφελεία του λαού υπάρχει, ο λαός πρέπει να ξεχωρίσει το σωστό, τους φίλους του, την εφαρμογή των κατακτήσεων της επιστήμης, να μπει στο κέντρο της προσοχής του η ζωή και η περιουσία του.

Ναι, ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Πηγή άντλησης επιστολής Πελετίδη:   Ο Ρεπόρτερ

 

*Κίνδυνος στα θεμέλια του Κράτους Δικαίου – Πικρές νομικές αλήθειες για την απόφαση υπ’ αρ. 2499/2012 του ΣτΕ του Του Γεώργιου Χριστοφορίδη, Δικηγόρου, Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

**Δήμαρχος Μάνδρας: 30 χρόνια τώρα δεν μας αφήνουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες στο δάσος μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 16:14

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.