" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Επείγουσα έκκληση προς τους υπεύθυνους του λιμανιού, για άρση των κινδύνων που προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα μπάζα από την ανάδοχο στο Μπλε Λιμανάκι Κύριο

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή κατοίκων από το Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας σχετικά με την άμεση απομάκρυνση των υλικών (του εδαφικού υλικού συμπεριλαμβανομένου)  που έχουν απορριφθεί από την ανάδοχο ατάκτως στα πρανή πάνω από τα λιμανάκια όπως και της διευθέτησης των πλαστικών αγωγών ομβρίων που έχουν τοποθετηθεί από την ανάδοχο, γιατί έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις κινδύνου καταστροφής των παραλιών αλλά και διάβρωσης των κρημνωδών πρανών, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο και για τους λουόμενους το καλοκαίρι.

Το ανοσιούργημα σταμάτησε, αλλά η προχειρότητα του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Οι υπεύθυνοι της καταστροφής, θα είναι υπεύθυνοι και για τις ζημιές που τυχόν προκληθούν από την προχειρότητα και την ανευθυνότητα τους. Επίβλεψη και Ανάδοχος πρέπει να δράσουν άμεσα και εντός προστατευτικού για το περιβάλλον, πλαισίου προκειμένου να αρθούν οι κίνδυνοι που δημιούργησαν.

Ακολουθεί η επιστολή κατοίκων

Χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων, που δημοσιοποιήθηκαν και στον ανεξάρτητο τύπο, η παράνομη διάνοιξη διαδρόμου μήκους 133 μέτρων και πλάτους 2,4 μ. μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος και τον αιγιαλό και κατά μήκος και επί του ρέματος στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας τελικά διακόπηκαν. Η δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Περιβάλλοντος του Πρωτοδικείου Αθηνών για την απόδοση των σχετικών ευθυνών.

Το Μπλε Λιμανάκι γλίτωσε από την κατασκευή των τσιμέντων, έμεινε όμως με λαβωμένα τα πρανή του και μπαζωμένο το ρέμα του. Σε πρώτη φάση, ενόψει των επερχόμενων βροχών, επείγει να απομακρυνθούν τα μπάζα από την κοίτη του ρέματος (όχι πάλι με μπουλντόζα) για την αποφυγή πλημμύρας και να στερεωθούν τα πρανή στη Χ.Ζ.Λ. και κοντά στον αιγιαλό στο Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν τα εκσκαφέντα χώματα στη θάλασσα και προκαλέσουν ρύπανση και καταστροφή της θαλάσσιας ζωής.

Επείγει επίσης να απομακρυνθούν τα χώματα, που έχουν απορριφθεί από την ανάδοχο ατάκτως στα πρανή πάνω από τα λιμανάκια κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν από τη βροχή προς τα λιμανάκια (στο στάδιο που βρίσκεται το έργο αυτό μπορεί να γίνει μόνον με το χέρι). Θα πρέπει επίσης να διευθετηθεί η απορροή των μαύρων σωλήνων ομβρίων υδάτων, που επίσης έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» κατά τρόπο που εκρέουν μέσα στη Χ.Ζ.Λ. και πάνω από τα λιμανάκια με κίνδυνο καταστροφής των παραλιών αλλά και διάβρωσης των κρημνωδών πρανών, πράγμα επικίνδυνο και για τους λουόμενους το καλοκαίρι.

Σχετικά απευθύναμε την συνημμένη επιστολή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) στις 19/11/2021. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς από τους ανωτέρω φορείς δεν έχει ανταποκριθεί. Το ζήτημα δημοσιεύθηκε και από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 22.11.2021 (εδώ).

Ήδη από την χθεσινή βροχή, χώματα παρασύρθηκαν από τα πρανή προς τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν νεροφαγώματα, όπως προκύπτει από τις σημερινές φωτογραφίες.

pic1

pic2

pic3

Καλό θα ήταν ο καθένας με ηλεκτρονική επιστολή του να ζητήσει από τους ανωτέρω φορείς το αυτονόητο: η ζημιά, που ήδη προκλήθηκε στην χερσαία ζώνη λιμένος παράνομα, να αποκατασταθεί άμεσα πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και επηρεάσει και τη θάλασσα.  Το κόστος θα πρέπει να βαρύνει τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής με βάση την αρχή του ενωσιακού δικαίου περί περιβαλλοντικής ευθύνης «ο ρυπαίνων πληρώνει».

 #MetoBle #MetoMple

Ντέτα Πετρόγλου

Γιώργος Αποστολόπουλος

 

Συνημμένη η ηλεκτρονική επιστολή προς τους υπεύθυνους του λιμανιού

 

 

e-mail προς τους αρμόδιους
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 23:08

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.