" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ούτε οι goodfellas* τέτοια βιασύνη Κύριο

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και ενώ ξεκινούσαν οι μεγάλες πυρκαγιές του 2019, στην  Εύβοια, η περιφερειακή αρχή Αττικής, της Ρ. Δούρου, θυμήθηκε το «καλάθι με τα άπλυτα». Έτσι εκδόθηκαν οι εισηγήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για δύο μείζονος κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας θέματα:

1) ΘΕΜΑ 9. Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (MASTERPLAN) λιμένα Ραφήνας».

2) ΘΕΜΑ 10. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον ανισόπεδο κόμβο πρόσβασης λιμένα Ραφήνας από Λεωφόρο Μαραθώνος μέσω οδού Φλέμινγκ.

(Εισηγητής και στις δύο περιπτώσεις, ο γνωστός «hitman – εκτελεστής”  Αντιπεριφερειάρχης  Αναγνωστόπουλος)

Loading...

Για το θέμα (1) δηλαδή το ΘΕΜΑ 9ο της πρόσκλησης, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαβάζουμε στην σχετική εισήγηση, (όπως την επισυναπτουμε και μπορείτε να τη διαβάσετε)

Η επικαιροποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης (Master Plan) του λιμένα Ραφήνας, έχει ως στόχους:

  1. τη διάγνωση των αναγκών και των δυνατοτήτων του Λιμένα, με στόχο τη βελτίωση της υποδομής και της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών του ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος
  2. τον καθορισμό της ανάπτυξής του και των προτεραιοτήτων αυτής της ανάπτυξη 
  3. την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων χρήσεων και εγκαταστάσεων
  4.  τον προγραμματισμό της χρονικής ανάπτυξης του λιμένος από την άποψη της κατασκευής των έργων
  5.  τον καθορισμό των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων της ζώνης του λιμένα, των επιτρεπόμενων προσχώσεων, των χρήσεων γης, των όρων και των περιορισμών δόμησης, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

 

 Και ως περιβαλλοντικοί στόχοι του MASTER PLAN τίθενται

 

  1. •η συμμόρφωση της λειτουργίας του Λιμένα Ραφήνας και των προτεινόμενων έργων με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία
  2. η ανάδειξη των κατάλληλων μέτρων και των αναγκαίων έργων για την τήρηση των κανόνων της νομοθεσίας, αλλά και αυτών που τίθενται από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και από μελέτες και έρευνες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μελέτης

Είτε στους στόχους της επικαιροποίησης είτε στους περιβαλλοντικούς (όπως θέλουν να τους αποκαλούν) στόχους, αγνοείται επιδεικτικά το γεγονός πως το λιμάνι της Ραφήνας δεν είναι ασύνδετο με την πόλη. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο και εργαλείο μαζί,  τόσο για την επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου, όσο και την γενική στοχοθεσία του.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία κατοίκων της Ραφήνας για ένα λιμάνι που θα συμβιώνει αρμονικά με την πόλη.

Loading...

Απ’ ότι φαίνεται όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόθεση ούτε της περιφέρειας ούτε του Οργανισμού Λιμένα και όπως  φαίνεται στο προοίμιο που περιλαμβάνεται στην εισήγηση για την επικαιροποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης (Master Plan) του λιμένα Ραφήνας, ούτε του μελετητή.

 

Loading...

 

Για το θέμα (2) δηλαδή το ΘΕΜΑ 10ο της παραπάνω πρόσκλησης, δημοτικό συμβούίο και κάτοικοι έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους στην πρόταση για μία υπερύψωση της Λ. Μαραθώνος, κατά τα πρότυπα της πάλοα ποτέ γέφυρας του Σταυρού, γεγονός που θα επιφέρει υποβάθμιση της περιοχής της Διασταύρωσης Ραφήνας, αλλά και θα επιφέρεις περαιτέρω επιβάρυνση στο ήδη βεβαρυμένο κυκλοφοριακό σύστημα της περιοχής. Θα είναι επιζήμια η κατασκευή κόμβου με γέφυρα υπερύψωσης της Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση από  Αθήνα προς Νέα Μάκρη και αντίστροφα.

Η «λύση» αυτή θα εξυπηρετεί μεν  τους κατοίκους της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, του Σχινιά, αλλά θα καταστρέψει αισθητικά και περιβαλλοντικά τη μαραθώνια διαδρομή (σίγουρα στο σηυγκεκριμένο σημείο) και βέβαια θα διαλύσει περιβαλλοντικά τη γειτονιά της Διασταύρωσης. Η εμπειρία από τις επιπτώσεις της σιδερένιας γέφυρας του Σταυρού τόσα χρόνια είναι αμείλικτη και αδιάψευστη.

 

Loading...

 

και οι διατυπωμένες θέσεις

 

η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Loading...

 

 

και η επιστολή του Δήμου

 

Loading...

 

Πιστεύουμε πως οι κάτοικοι του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου πρέπει να δείξουμε εγρήγορση και να κάνουμε σαφή την παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης Αυγούστου. Μαζί με την παρουσία μας οφείλουμε να διατρανώσουμε τις αξιώσεις μας ως κάτοικοι και άμεσοι δέκτες των επιπτώσεων τον όσων επιμένουν να σχεδιάζουν ερήμην μας. Ειδικά όταν τα σχέδια τους είναι πρόχειρα, βιαστικά και  στην πλειονότητα τους απειλούν την ποιότητα της ζωής μας, αν όχι τη ζωή μας την ίδια.

Η Δυτική Αττική κατεβαίνει στο ΠΕΣΥ της 27ης Αυγούστου, για να φωνάξει το ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ Φυλής και στην επικείμενη αποθήκευση επικινδύνων λυμάτων στην περιοχή της Μάνδρας. Να ζητήσει διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι των εργολάβων του σκουπιδιού. 

 

Palia Gefyra Stavrou

 


 *The Goodfellas  Μινηματογραφική ταινία του Μ. Σκορτσέζε, που εξιστορεί την άνοδο και την πτώση της μαφίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 16:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.