" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις του τετραημέρου 18-21 Απριλίου 2019 Κύριο

Δελτίο Τύπου 23 /4/19

Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος: Μια διαφορετική γιορτή στη Ραφήνα!

Το 4ημερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την σωτηρία και ανάδειξη του ρεματος της Ραφήνας που πραγματοποιήθηκε 18-21 Απριλίου στο πάρκο Καραμανλή -δίπλα στην εκβολή του ρέματος, προσέλκυσε εκατοντάδες ενηλίκους και ανήλικους φίλους του ρέματος: Μαθητές του Δημοτικοί , του Γυμνασίου και του Λυκείου,  κάτοικοι του Δήμου μας αλλά άλλων περιοχών εντυπωσιάστηκαν από τη γνωριμία τους με τις ομορφιές και τη βιοποικιλότητα του Μεγάλου Ρέματος.

Ενός ρέματος, που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προγραμματίζει να καταστρέψει σε μήκος 15 χιλιομέτρων και να το μετατρέψει σε ανοιχτό αγωγό όμβριων υδάτων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμύρας στη Ραφήνα και καταστρέφοντας ένα σπάνιο για την Αττική οικοσύστημα.

Ενός ρέματος που σκοπεύουν να το περιορίσουν να κυλά σε όποιο χώρο τελικά περισσέψει ανάμεσα στην αυθαίρετη δόμηση, η οποία θα παραμείνει άθικτη και θα είναι βεβαίως από τις πρώτες πληγείσες περιοχές μίας ενδεχόμενης πλημμύρας.

Στην περιήγηση της Κυριακής ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι του ρέματος, τον κλάδο της Πετρέζας, έναν τόπο ανεκτίμητης φυσικής αλλά και αντιπλημμυρικής αξίας αφού αποτελεί μια φυσική ζώνη πλημμυρισμού που εκτονώνει το νερό του ρέματος σε χωράφια πριν φτάσει στη Ραφήνα. Ακόμη και αυτή η περιοχή  και άλλες αντίστοιχες που σώζουν τη Ραφήνα από πλημμύρες προγραμματίζεται να εγκλωβιστούν(!)

Αυτά και πολλά ακόμη συζητήθηκαν και τεκμηριωθήκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Στρογγυλής τραπέζης του Σαββάτου με θέμα “Άνθρωποι και Ρέματα στην Αττική του σήμερα” με καλεσμένους τον καθηγητή γεωμορφολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, τον βιολογο-περιβαλλοντολόγο Μαρτίνο Γκέτλιχ, το δασολόγο Νίκο Σίμο και τον υδραυλικό μηχανικό Ηλία Ταρναρά.

 Ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν αυτή τη γιορτή, “ανώνυμους” και επώνυμους:

-.με την παρουσία και συμμετοχή τους στις δράσεις

- με τη συμμετοχή τους με φωτογραφίες στην Έκθεση

- με την εθελοντική συμμετοχή τους στη διοργάνωση της γιορτής

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΑΝΙΜΑ που στα πλαίσια της γιορτής μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την απελευθέρωση δύο γερακίνων στο λόφο του οχυρού. Επίσης τους φίλους που μας διασκέδασαν με τη μουσική τους στο  κλείσιμο της γιορτής

Επόμενος σταθμός η 8η Μαΐου που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 5 συλλόγων και 40 ιδιωτών κατά του προγραμματιζόμενου εγκιβωτισμού. Είναι μια ημέρα πολύ κρίσιμη για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος. Η παρουσία όλων όσων ενδιαφερόμαστε για την προστασία του είναι σημαντική  

Η φωτιά στο Μάτι, η αλόγιστη επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας  η λειτουργία του αεροδρομίου ήδη έχουν μετατρέψει την άλλοτε “εξοχική” Ραφήνα σε κόλαση για τους κατοίκους της  Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια εκτεταμένη υποβάθμισή του τόπου μας.

Όπως έγραψε μια μαθήτρια του 1ου δημοτικού ζωγραφίζοντας το ρέμα “Το ρέμα είμαστε εμείς”! Πράγματι. Το ρέμα μας , τα δάση μας, η πόλη μας  είμαστε εμείς. .

Μόνο με τη συμμετοχή όλων μας μπορούμε να αποτρέψουμε μία ακόμη περιβαλλοντικη υποβάθμισή/καταστροφή στην περιοχή μας.

 

Ραντεβού Τετάρτη 8 Μαΐου ώρα 9πμ έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49 - Χ. Τρικούπη).

Το Μεγάλο Ρέμα είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους μας και οχι στα Υπουργεία και τους εργολάβους.

 

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 16:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.