" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

ΑΑΠΑΑ: Αλληλεγγύη στους 6 συλληφθέτες, ου κατηγορούνται για τον εμπρησμό της Μόριας Κύριο

dimarxioΙΙ

Η Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική (ΑΑΠΑΑ), διανέμει στην ανατολική Αττική το ακόλουθο κείμενο για τους 6 συλληφθέντες για τονν εμπρησμό της Μόριας, καλώντας σε συμπαράσταση τους κατοίκους. Η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, κατοίκων, προσφύγων, μεταναστών, είναι αυτό που τελικά μας κάνει ανθρωπους. Ανθρώπους, οχι μόνο ως βιολογικές οντότητες, αλλά κυρίως ως ηθικές υπάρξεις. Λάβαμε κι εμείς το σχετικό κείμενο και το αναδημοσιεύουμε.

ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Μία από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζουν οι κατατρεγμένοι/ες αυτού του κόσμου από την Ευρώπη φρούριο είναι αυτή των σύγχρονων κολαστηρίων που ονομάζονται Μόρια. Εκεί όπου η ζωή αξίζει λίγο παραπάνω από το τίποτα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει είτε από ατυχήματα, είτε από το κρύο, είτε από έλλειψη περίθαλψης και τροφής, είτε επειδή επέλεξαν να βάλουν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους. Ενάντια σε αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες αγωνίστηκαν και εξεγέρθηκαν δεκάδες φορές. Η Μόρια στη Λέσβο, ως τόπος εγκλεισμού και βασανιστηρίων παραδόθηκε στις φλόγες.

Τα ακριβοπληρωμένα μέσα μαζικής εξαπάτησης κάνουν λόγο για ‘’προβλήματα μεταξύ διαφορετικών φυλών’’ και η κυβέρνηση υπηρετεί μεθοδικά το σχέδιο καταστολής των μεταναστών ανοίγοντας νέες φυλακές, συλλαμβάνοντας αυτούς που θεωρεί υπαίτιους για την καταστροφή της Μόριας, εκκενώνοντας στεγαστικές και πολιτικές καταλήψεις, πραγματοποιώντας βίαιες προσαγωγές στην πλατεία Βικτωρίας, επιδιώκοντας περισσότερες απελάσεις, ενώ παράλληλα τους παρουσιάζει ως αποδιοπομπαίους τράγους για την έξαρση της τωρινής πανδημίας. Έτσι το ελληνικό έθνος-κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει παραδείγματα φρίκης και αποτροπής στους κολασμένους αυτού του κόσμου που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Από τους κρατικούς διαχειριστές και ΜΜΕ, μέχρι σύσσωμο τον εθνικό κορμό, αναπαράγεται συνεχώς ένας ρατσιστικός οχετός, με αποκορύφωμα το μιλιταριστικό παραλήρημα του φετινού Φεβρουαρίου, όπου αποκαλούσαν τους πρόσφυγες ‘’εισβολείς’’ και βάφτιζαν στρατιωτική νίκη το κυνήγι τους στον Έβρο. Κυνήγι κατατρεγμένων, οι οποίοι έχοντας περάσει από πολέμους, φτώχεια, κρίσεις, πείνα, εξαθλίωση και κάθε λογής αντίξοες συνθήκες αξιοποιούνται ως εργαλεία πίεσης εθνικών, υπερεθνικών, γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., της Τουρκίας και των ΜΚΟ. Οι τελευταίες επιθεωρούν και έχουν εργολαβικά αναλάβει την ‘’αλληλεγγύη’’ στους μετανάστες/τριες, μία ‘’αλληλεγγύη’’ με το αζημίωτο, μια ‘’αλληλεγγύη’’ που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων αρπακτικών που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρατικής και καπιταλιστικής κρίσης και περισσότερο μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκφασισμού της κοινωνίας, όπου βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων. Η δολοφονία του Ζακ από μπάτσους, αφεντικά και τους όμοιούς τους, οι διωγμοί μεταναστών/ριων σε όλη την ελληνική επικράτεια (Έβρο, Λέσβο, Κρήτη, Καμένα Βούρλα, Μαλακάσα και πολλά άλλα), ο πυροβολισμός μετανάστη εργάτη-γης στον Μαραθώνα, η δολοφονία νεαρού Ρομά στη Μεσσήνη.

Παράλληλα, το κράτος με τη διαχείριση του μεταναστευτικού στερεί από τους πρόσφυγες βασικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία και η στέγαση. Από το 2019 έχει πάψει να τους χορηγεί ΑΜΚΑ, αποκλείοντας τους από τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και ωθώντας τους στη μαύρη εργασία. Από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα στέγασης (ΕΣΤΙΑ, ΗΛΙΟΣ κλπ) κάποια έχουν λήξει με κρατική παρέμβαση και άλλα δημιουργούν αποκλεισμούς λόγω της γραφειοκρατίας τους.

Είναι στην ουσία προγράμματα βιτρίνας με σκοπό την κερδοφορία σε βάρος των μεταναστριών και όχι την παροχή κάποιας ελάχιστης βοήθειας.

Αυτή η επιθετική πολιτική σε βάρος των προσφύγων είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στους από τα κάτω. Την ίδια στιγμή που με χυδαία υποκρισία καλούσαν τον κόσμο να βγει στα μπαλκόνια του και να χειροκροτήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όταν οι τελευταίοι βγήκαν στον δρόμο να διαδηλώσουν για να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα τους για μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας και μέτρα προστασίας για τους ίδιους, οι μπάτσοι κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις. Έτσι, το κράτος, έχοντας για ακόμη μία φορά αποτύχει παταγωδώς στον ρόλο του ως εγγυητή της ευημερίας και της ασφάλειας των υπηκόων του, δηλαδή του κύριου επιχειρήματος που χρησιμοποιεί για να μας πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξής του, επιλέγει να ισχυροποιήσει την εξουσία του. Κάνει χιλιάδες προσλήψεις για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς του (στρατό, αστυνομία, φυλακές κλπ), ξοδεύει εκατομμύρια σε εξοπλιστικές-πολεμικές δαπάνες, απαγορεύει τις διαδηλώσεις, θωρακίζει τα σύνορα και ταυτόχρονα θωρακίζεται και το ίδιο απέναντι σε ότι δεν υπόκειται στον έλεγχό του. Έτσι νομοθετεί για την εξόντωση καθενός/μιας που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στην οικονομική και υγειονομική εξαθλίωση που οδηγείται ένα συνεχώς διευρυμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Ενάντια σε αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και επιλέγουν να αγωνιστούν. Οι αόρατοι αυτού του κόσμου διεκδικούν χαρτιά, ελεύθερη μετακίνηση, άσυλο, αγωνίζονται μαζί με ντόπιους αλληλέγγυους/ες ενάντια σε εκκενώσεις καταλήψεων και εξώσεις, πραγματοποιούν δυναμικές πορείες κλείνοντας δρόμους, κάνουν απεργίες πείνας.

Από την πλευρά μας, όταν βλέπουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης αντικρίζουμε μία εικόνα που φέρνει στη μνήμη ένα σκοτεινό παρελθόν και προϊδεάζει ένα ζοφερό μέλλον για όλους και όλες μας. Το να ζούμε σε μία καθημερινότητα που συνηθίζεται ολοένα και περισσότερο ο οργανωμένος από το κράτος, εγκλεισμός και οι δολοφονίες μεταναστών μας εξοργίζει και την ίδια στιγμή μας αφυπνίζει, ώστε να αγωνιστούμε μαζί τους και να καταργήσουμε στην πράξη τους εγκλεισμούς και τις κρατικές δολοφονίες. Να αναδείξουμε από κοινού τα αιτήματά τους για χαρτιά, άσυλο και ελεύθερη μετακίνηση. Και για αυτούς που επιλέξουν να ζήσουν εδώ μαζί μας, να ανιχνεύσουμε τα κοινά πολιτιστικά μας στοιχεία, να τα επεξεργαστούμε, να τα ερμηνεύσουμε, να τα κατανοήσουμε και να τα ανασυνθέσουμε, ώστε να συνυπάρξουμε δομώντας μία νέα πραγματικότητα.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ. ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ

ΚΟΙΝΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ Σ΄ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 6 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ


Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 16:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.